EMPI

 

     

EMPI Type Info
SPORTSTER
 
 
VW
 
Basic
2 en 4 zitter
De EMPI Sportster was een plaatijzeren Buggy gebouwd op een licht gewijzigd VW-Kever onderstel. Hij was leverbaar in zowel 2- als in 4-persoonsuitvoering. De Sportsters waren uitgerust met een luxe neerklapbare voorruit en werden vervaardigd uit  20-, 18-, en 12- guage ijzer.
IMP
 
1966-1969
VW
Short
Basic
 
De Imp bodies zijn onder te verdelen in 2 verschillende versies : het 1966-1969 en het 1970-1971 model. De meest opvallende verschillen zitten 'm in het dashboard en de motorkap. Het eerste model had een onderingebogen snuit, en een in de body verzonken kentekenplaatvoorziening.
IMP
 
1970-1971
VW
Short
Basic
 
Het latere 1970-1971 model had een voorziening voor een snelheidsmeter en de montageplaats voor de voorste kentekenplaat was volledig verticaal geplaatst. Het had ook een gegoten bult in de achterbank waardoor deze achterbank in twee kuipen verdeeld werd.


EMPI was een onderneming van Joe Vittone die in het midden van de jaren 50 accessoires en after-market onderdelen leverde.
Mr. Vittone runde een succesvol VW-agentschap in Riverside, CaliforniŽ. Hij ontdekte dat er een nood was aan revisies van cylinderkoppen voor de in die tijd geproduceerde 25 en 36 pk motoren. De VW-fabriek had toen nog als enige oplossing de kop door een nieuwe te vervangen.
De jongens van Economotors ontwierpen een gereedschap om de kleppengeleiders in de cylinderkoppen te vervangen. Dit stuk gereedschap, wat de VW-werkplaatsen toeliet om veel geld te besparen door gebruikte cylinderkoppen te reviseren, was meteen een schot in de roos. Om deze vinding te verkopen en te verdelen werd "European Motor Products Incorporated" opgericht, kortweg "EMPI". Al snel breidde EMPI zich uit naar de vermogens-tuning en de accessoire-markt voor VW's. Om de firmanaam weer in overeenstemming te brengen met haar activiteiten werd deze hernoemd naar "Engineered Motor Products Incorporated".

Zoals elk verstandig bedrijf paste EMPI zich aan aan de marktvraag. Ze bemerkten de grote populariteit van Bruce Meyer's Manx en besloten om hun eigen Buggy's op de markt te brengen. Zodoende kwamen de Imp en de Sportster series tot stand. Ook vandaag nog rekenen vele kenners de Imp tot een van de best ontworpen glasvezel Buggy's ooit aangeboden.

In 1971 werd EMPI overgekocht door Filter Dynamics, en dat betekende meteen ook het einde van de productie van de Imp.
Unique Supply uit Redlands
, CaliforniŽ heeft een originele mal in bezit gekregen en biedt sinds kort Imp replica's te koop aan.
De firma die momenteel VW-onderdelen aanbiedt onder de naam EMPI (Mr. Bug, Inc.) is op geen enkele manier verbonden aan het EMPI van weleer, dit met uitzondering van de naam.
 

Joe Vittone Unique Supply  
Engineered Motor Products Inc 610 Tennessee Street  
Riverside, CA Redlands, CA 92374  
USA USA  
     
     

  

Laatst gewijzigd : 11 februari 2005 - 20:04